Badem ağacının yenilenebilir tohumlarından üretilen badem, süt, yağ, un ve macun olarak tüketilebilir. Badem ezmesi de popüler olarak bilinen ve sevilen bir besindir. 28 gr yani bir porsiyon badem şu besin değerlerini içerir:
Mineralleri vücutta tutan, emilimlerini engelleyen bir madde olan fitik asit, bademde yüksek oranda bulunur. Fitik asit, antioksidan olarak bilinirken, bademde bulunan demir, çinko ve kalsiyum miktarını da azaltmaktadır.
Badem, vitamin ve mineral bakımından yüksek, yeterli miktarda lif, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve E vitamini açısından zengindir. Badem, kemik sağlığını destekler, kan şekerinin aniden yükselmesini engeller, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürür.
Badem yemek kırmızı kan hücrelerinde yer alan E vitamini seviyesini artırarak kolesterol riskini azaltmaktadır. E vitamini ve antioksidanlar aynı zamanda vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Badem, kalp sağlığına fayda sağlayan lipid ve yağ seviyelerini iyileştirmede etkilidir.
Karbonhidrat bakımından düşük olan badem, sağlıklı yağ, protein ve lif bakımından zengindir. Bu yüzden badem, diyabetli hastalar için sağlıklı bir seçimdir. Diyabetli kişilerin vücudunda magnezyum eksikliği görülebilir. Badem de yüksek miktarda magnezyum içerdiğinden bu eksikliğin giderilmesinde ve kan şekeri düzeylerini düşürmede etkilidir.
Badem, içeriğindeki protein ve lif sayesinde iştahı azaltarak, uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bu da günlük olarak alınan kalori miktarını azaltmada etkilidir. Badem iştahı keserek, kiloyu dengelemeyi sağlar.
Fıstığa karşı alerjisi olan kişilerin bademe de alerjisi olabilmektedir. Badem yedikten sonra kurdeşen, şişlik ve nefes almada zorluk görülüyorsa hemen uzman doktora başvurmak gerekebilir. Bu durum anafilaksi olarak bilinen durumu geliştirerek yaşamı tehdit etmektedir. Badem tüketmeden önce mutlaka alerjiniz olup olmadığını kontrol ettiriniz.
Çok fazla badem tüketilirse ne olur?
Bademi ölçülü tüketmek önemlidir. Fazla tüketmek sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Badem tüketmek, kilo almaya, sindirim problemlerinin ortaya çıkmasına, böbrek taşı oluşmasına yola açarak fındık alerjisini ortaya çıkarabilir.
Kaynak:https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/bademin-faydalari-nelerdir (22.07.2024)