Yer fıstığı içeriğinde lif, protein ve yap barındıran içerisindeki yağın iyi yağ olarak bilindiği bir besindir. Bu iyi yağlar kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olarak vücut sağlığı için iyi bir kaynak görevi görür.
Yer fıstığı içerisinde yer alan besin değerleri şöyle sıralanabilir:
Ortalama bir avuç yer fıstığı porsiyonu şunları içerir:
Yer fıstığı, doymamış yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olduğundan ve birçok faydalı bileşen içerdiğinden, doyurucu lif, protein ve yağ kombinasyonuna sahiptir. Bu sayede yer fıstığı, kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur, magnezyum, fosfor ve kolajen içeriği sayesinde kas gelişimini destekler, tip 2 diyabet riskini azaltır, iltihaplanmayı azaltır ve sindirime yardımcı olur.
Yer fıstığının faydaları şunlardır:
Kolesterol seviyesini düşüren tekli doymamış yağlar, protein ve lif bakımından da zengin olan yer fıstığı, kalp hastalığına yakalanma olasılığını azalmasına yardımcı olur. Atardamarların iç yüzeyini güvende tutar ve kanda pıhtı oluşumunu önler.
Yer fıstığı ile ilgili yapılan çalışmalarda düzenli yer fıstığı tüketiminin hem erkeklerde hem de kadınlarda safra taşı riskini azaltabildiğini göstermektedir. Bunun nedeninin ise safra taşlarının büyük ölçüde kolesterole bağlı oluştuğu ve yer fıstığının kolesterol düşürücü etkisi olduğu varsayılmaktadır.
Yer fıstığı, protein içeriği sayesinde vücutta kas kütlesi oluşumuna destek olur. Böylelikle kas büyümesini artırmasının yanında kemik sağlığına da iyi gelir. Özellikle ezme olarak tüketilen yer fıstığı genellikle egzersiz öncesi ve sonrasındaki atıştırmalık olarak görülür. İyi protein kaynağı aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırmaya da yardımcı olur.
Doğru oranda yer fıstığı tüketmek kişinin kilo kaybını destekler. Özellikle içerisindeki doymamış yağlar, aşırı yemek yemeyi önlemeye yardımcı olur. Yer fıstığı içerisindeki protein, açlık hormonu olan ghrelin seviyesini azaltarak kişinin tok hissetmesini sağlar.
Yer fıstığı içerisindeki resveratrol vücutta kolajen oluşumunu destekler ve bilişsel yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur. Bunun yanında polifenoller ise ruh haline iyi gelerek psikiyatrik ve bilişsel bozuklukların önüne geçer.
Yer fıstığı yemek antioksidan etkisi sayesinde kanser riskini azaltır. Ayrıca yer fıstığı protein ve E vitamini içerdiğinden büyüyen kansere kan akışını kesmeye yardımcı olur.
Yer fıstığı, çiğ, beyazlatılmış, kavrulmuş, haşlanmış, kızartılmış, toz haline getirilmiş veya fıstık ezmesi haline getirilmiş olarak tüketilebilir. Kabuklarıyla tüketildiğinde besin açısından oldukça faydalıdır.
Yer fıstığını tüketmenin yolları şöyle sıralanabilir:
Yer fıstığı, içerisinde yer alan proteinler, yer fıstığı alerjisine neden olabilir. Bunun yanında yer fıstığının kalorisi yüksek olduğundan, dengeli beslenmenin bir parçası olarak onları ölçülü bir şekilde tüketmek gerekir. Aksi halde çok fazla tüketmek kilo almaya neden olabilir. Kavrulmuş, tuzlanmış yer fıstığı, yüksek sodyum içeriği nedeniyle çiğ yer fıstığına göre daha az sağlıklı olarak kabul edilir. Genel sağlığa katkılarına rağmen, yer fıstığı vücuttaki mineral emilimini engelleyen bir yapısı vardır. Bu da yer fıstığı içerisindeki fitik asitten dolayı ortaya çıkar.
Yer fıstığı, ezme, kuruyemiş gibi farklı şekillerde tüketilen bir yapıya sahiptir. Kuruyemiş olarak tüketildiğinde günde bir avuç olarak tüketilmesi önerilir. Bunun yanından aşırıya kaçılmaması sağlık açısından önemlidir.
Yer fıstığı içerisinde yer alan lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Böylelikle kilo vermeye de yardımcı olarak kişinin sağlığına katkı sağlar.
Kaynak:https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/yer-fistiginin-faydalari (18.07.2024)